20 jan «Jeg var livredd for å ha alles øyne på meg»
Hege var livredd hver gang hun fikk oppmerksomhet. Taleskrekken og sjenansen hindret henne i mange år.
Nå forteller hun i KK nr. 2, at hun stiller som ordførerkandidat. I den forbindelse ble Talehjelperen også kontaktet da saken skulle skrives, for en uttalelse generelt om taleangst. Hege har ikke deltatt på kurset, men hennes fortelling ligner på veldig mange av de som kommer på kurs.
Hege forteller at tidligere, hvis hun måtte ta ordet, kunne hun kaste opp. Hun sier «jeg har brukt så altfor mye tid i livet på å grue meg». Hun slapp unna høytlesning og det å måtte si noe i klasse. I voksen alder, da hun i et fullpakket Oslo rådhus hadde vunnet prisen «Årets damebedrift» og ble ropt opp på scenen, fikk hun panikk. «Tenk å ikke glede seg over en sånn pris», sier hun til KK.
Utfordret taleangsten
Etter at hun ble voksen og lei av å ha taleangst, begynte hun å utfordre den. Hun påtok seg oppgaver og gikk mer og mer ut av komfortsonen. Nå stiller hun altså som ordførerkandidat.
Hva er taleskrekk?
I anledning saken tok journalisten i KK kontakt med Talehjelperen for en uttalelse om hvem som får taleskrekk og hvilke tips jeg kunne gi.
Talehjelperen har i 15 år kurset mennesker med taleskrekk. Taleskrekk definerer jeg som at det å skulle presentere seg eller holde et foredrag medfører uforholdsmessig mye angst. Mange med taleskrekk gjør alt for å unngå å holde presentasjoner og foredrag. Det fører til at mange ikke får brukt sine kvalifikasjoner eller de blir usynlige i organisasjonen. Taleskrekken eskalerer lett om man ikke tar tak. Les mer om taleskrekk her.
Hvordan bli kvitt taleangst ?
Det å overkomme taleangst er mulig. Men min erfaring tilsier at man ikke må «hoppe ut i det». Det er viktig å ta det gradvis, finne en arena der du kan prøve deg ut, uten for stor fallhøyde.
På kurs lærer du først og fremst gode teknikker for å få kontroll på kropp og tankesett. Taleskrekken ligger ofte «mellom ørene». Det at du har unngått i mange år, eller at du har dårlige erfaringer, det sitter i kroppen. På kurs tar vi det helt fra begynnelsen, du lærer å stå foran et par-tre personer, deretter øker vi utfordringene. Hele tiden skal du kjenne at dette blir lettere og lettere for hver omgang. Du skal kjenne mestring, og du kjenner at situasjoner som det du har fryktet, blir mindre skremmende. Etter de gode opplevelsene kjenner du at det gjør noe med din selvtillit. Les deltagernes opplevelser av kurset her.
Sjekk kursoversikten for de ulike stedene her.