fbpx

Får du brukt dine evner og talenter?

På Talekurs for vettskremte forteller mange at de har så mye de ønsker de kunne gjøre.
Frykten for å ta ordet er imidlertid det som hindrer dem i å få brukt sine evner og talenter.Ved å utfordre det du er redd for, blir komfortsonen din raskt videre. I motsatt tilfelle vil den for mange kjennes trangere og trangere. Noen forteller at angsten for å ta ordet blir så stor at de kjenner på sosial angst. Her kommer også teknikkene virkelig til nytte.

Lær presentasjonsteknikk

For mange er det å måtte holde foredrag eller en presentasjon årsak til mye frykt og søvnløshet i lang tid. Er du en av dem som bruker altfor mye energi når du skal ut i slike situasjoner?

Ved å lære gode teknikker og verktøy på Talekurs for vettskremte, vil du raskt kjenne mestring i situasjoner du tidligere har fryktet. Her får du gjentatte enkle eksponeringer og du merker tidlig at dette gjør det lettere å holde fokus i krevende situasjoner. Her finner du høstens kurs

Utsett deg for det du frykter

Norsk forskerteam har utviklet firedagers behandling av angst og tvangslidelser, https://www.tv2.no/a/10271386/

Her kan vi lese om at eksponering for angsten er det som hjelper.

Eksponeringstrening er også det vi gjør på Talehjelperens kurs som går over to dager. Kurset har vært holdt i en årrekke, ca. 14 år og jeg har fått mange suksesshistorier i etterkant fra deltagere.  Her er det deltagere i alle aldre og alle yrker som kjenner at Taleskrekken hindrer dem i å bli den utgaven av seg selv som de ønsker. Noen har alltid slitt med å ta ordet, noen har fått det som «kastet på» på ungdomsskolen eller videregående, mens andre har likt å gjøre det i årevis, inntil det skjedde noe plutselig. Ofte er det sosiale mennesker med høye krav til seg selv som sliter med Taleangst. Felles for mange er at de uttaler: «Jeg skjønner ikke hvorfor dette skal være så vanskelig, og det er ingen som vil tro meg om jeg forteller om hvor mye det koster meg å holde et foredrag. Til og med det å skulle presentere meg på «runden rundt bordet» er vanskelig.

Så om ønsker å bli trygg til å holde foredrag, tale eller presentasjon? Sjekk kursplanene her

Har du kjent på taleskrekk, kan det være vanskelig å tro at det er mulig å glede seg til å ta ordet. Men det er mulig! Med gode teknikker som du kan lære på «talekurs for vettskremte»  vet du hvordan du kan unngå den verste nervøsiteten. Du lærer å stole på at du vil klare deg med gode erfaringer i sekken. Det å ha en treningsarena er viktig. Om du ikke har den i ditt daglige virke, er det mulig å komme på kurs med andre som trenger trening i trygge omgivelser. Der kan du få mengdetrening og på den måten «senke listen» for å presentere. Se kursplan her.

Øve stemmebruk og kroppsspråk

Få mennesker har fått en opplæring i det å holde tale eller ta ordet. Vi bruker ca. 20 sekunder på å danne oss et førsteinntrykk av et menneske vi ser og hører. 55% av førsteinntrykket leser vi gjennom kroppsspråk, 38% gjennom stemmebruken og 7 % på grunnlag av de ordene vi sier. Har du nervøse rykninger og svak stemme er det det man dømmes etter, ikke de ordene man får frem. Nettopp derfor er det viktig å lære seg presentasjonsteknikk, trene i trygge omgivelser, øve og øve til du er komfortabel. Når du får kontroll på kroppen og kan «overstyre» frykten, kjenner du at du tar kontroll over situasjonen, du mestrer tilstedeværelse. Ved å oppnå tilstedeværelse under presentasjon, flytter du ditt fokus til «hvordan få budskapet klart frem» i stedet for å fokusere på «nå må jeg ikke bli nervøs» eller «tenk om noen ser hvor nervøs jeg er».

Tilstedeværelse

Tilstedeværelse er av avgjørende betydning for å klare å levere bra. Når du oppnår tilstedeværelse kommer sidegevinster som at du kan klare å bli komfortabel, entusiastisk, engasjert, tillitsvekkende, overbevisende, trygg og selvsikker. Hva mer kan man ønske seg?

Da går det faktisk an å glede seg til å presentere, tenke : Dette er mitt fag, dette kan jeg, dette er jeg god på!

Hege var livredd hver gang hun fikk oppmerksomhet. Taleskrekken og sjenansen hindret henne i mange år.

Nå forteller hun i KK nr. 2, at hun stiller som ordførerkandidat. I den forbindelse ble Talehjelperen også kontaktet da saken skulle skrives, for en uttalelse generelt om taleangst. Hege har ikke deltatt på kurset, men hennes fortelling ligner på veldig mange av de som kommer på kurs.

Hege forteller at tidligere, hvis hun måtte ta ordet, kunne hun kaste opp. Hun sier «jeg har brukt så altfor mye tid i livet på å grue meg». Hun slapp unna høytlesning og det å måtte si noe i klasse. I voksen alder, da hun i et fullpakket Oslo rådhus hadde vunnet prisen «Årets damebedrift» og ble ropt opp på scenen, fikk hun panikk. «Tenk å ikke glede seg over en sånn pris», sier hun til KK.

Utfordret taleangsten

Etter at hun ble voksen og lei av å ha taleangst, begynte hun å utfordre den. Hun påtok seg oppgaver og gikk mer og mer ut av komfortsonen. Nå stiller hun altså som ordførerkandidat.

Hva er taleskrekk?

I anledning saken tok journalisten i KK kontakt med Talehjelperen for en uttalelse om hvem som får taleskrekk og hvilke tips jeg kunne gi.

Talehjelperen har i 15 år kurset mennesker med taleskrekk. Taleskrekk definerer jeg som at det å skulle presentere seg eller holde et foredrag medfører uforholdsmessig mye angst. Mange med taleskrekk gjør alt for å unngå å holde presentasjoner og foredrag. Det fører til at mange ikke får brukt sine kvalifikasjoner eller de blir usynlige i organisasjonen. Taleskrekken eskalerer lett om man ikke tar tak. Les mer om taleskrekk her.

Hvordan bli kvitt taleangst ?

Det å overkomme taleangst er mulig. Men min erfaring tilsier at man ikke må «hoppe ut i det». Det er viktig å ta det gradvis, finne en arena der du kan prøve deg ut, uten for stor fallhøyde.

På kurs lærer du først og fremst gode teknikker for å få kontroll på kropp og tankesett. Taleskrekken ligger ofte «mellom ørene». Det at du har unngått i mange år, eller at du har dårlige erfaringer, det sitter i kroppen. På kurs tar vi det helt fra begynnelsen, du lærer å stå foran et par-tre personer, deretter øker vi utfordringene. Hele tiden skal du kjenne at dette blir lettere og lettere for hver omgang. Du skal kjenne mestring, og du kjenner at situasjoner som det du har fryktet, blir mindre skremmende. Etter de gode opplevelsene kjenner du at det gjør noe med din selvtillit. Les deltagernes opplevelser av kurset her.

Sjekk kursoversikten for de ulike stedene her.

 

 

Tren på å ta ordet, få økt selvtillit.

Det sies at «Det å trene på å ta ordet, er kongeveien til økt selvtillit». Som kursholder i Presentasjonsteknikk i mer enn 12 år har jeg gjentatte ganger sett hvor fort det kan løsne når «vettskremte» deltagere får gradvis eksponering på kurs. På «talekurs for vettskremte» kommer deltagere i alle aldre og alle yrkesgrupper. Studenter, jobbsøkere, elektrikere eller lærere, alle yrker har vært representert. Felles for deltagerne er at de helst prøver å unngå å ta ordet i møter, holde en presentasjon eller foredrag osv. Noen deltagere på kurset har gjerne ukentlige eller daglige eksponeringer i jobben, andre har kanskje unngått situasjonene hele livet. Det mange forteller og beskriver er den lammende frykten når det kreves og forventes at de må ta ordet i ulike situasjoner. Det krever masse energi og mange sliter med søvnmangel, andre «bakker ut», gjør alt de kan for å unnslippe.

 

Lær gode teknikker

Det er mange som blir rådet til «å hoppe i det», det går over. Nei, det går ofte ikke over. Mange opplever tvert om at problemet øker over tid. Det blir verre og verre. Bare det å skulle presentere seg i plenum, kan være nok til at noen får «blackout», får skjelvende stemme og får lyst til å rømme ut av situasjonen.

«Flight or fight-impulsen» slår inn automatisk, allerede mens du sitter og venter på tur. Da er det fort å få panikk.

Nettopp der er det viktig å ha noen «verktøy». Det å lære hva du kan gjøre i ventesituasjonen og underveis, gjør at du har noe å møte frykten med. På kurs lærer du, ved gjentatte repetisjoner, nye reaksjonsmønstre. Ved å prøve gang på gang, kjenner du deg gradvis tryggere i situasjonen, du har gjort dette før. DA kommer følelsen av mestring. Ved mestring kommer gevinsten økt selvtillit. Etter hvert kan du kanskje klare å glede deg til neste presentasjon. Det kan fremdeles være skummelt, men du vet at du har teknikker og verktøy til å møte utfordringene som kommer.

Finn kursoversikten her

Slipp løs ditt potensiale – presentèr med selvtillit

Alle kan lære å presentere med større trygghet og mer selvtillit. Det handler om å lære gode teknikker og få mengdetrening i «trygge omgivelser». Ofte kommer kursdeltagere som har tydelig angst som vises med skjelving i kropp og stemme og en fullstendig «utlading» etter oppgaver utført på kurset. På de to kursdagene hos Talehjelperen skjer det mye med hver enkelt. Du får senket den listen som ligger så høyt for i det hele tatt å tørre å stå foran en liten gruppe. Vi jobber i små grupper på 2-4 i hver gruppe, lærer teknikkene og kommer sammen igjen. Tidlig kjenner du mestring, du tør mer og mer. Slik jobber man også med andre fobier – man må tilnærme seg problemet, møte det og ufarliggjøre det.

Prestasjonsangst og presentasjonsangst

Både prestasjonsangst og presentasjonsangst kan være dine største hindre. Om du vegrer deg for oppgaver som skremmer, analyserer situasjonen i forkant, tenker på alt som kan gå galt, er det lett å miste motet. Mange deltagere forteller om muligheter de må takke nei til, grunnet taleskrekken eller prestasjonsangsten. De får ikke brukt alle de ferdighetene de vet ligger der, og de mister selvtillit.

Talehjelperen holder kurs hvor du kan lære god presentasjonsteknikk og finne riktig fokus, Her lærer du gode teknikker for kontroll, du får veiledning og mye eksponering, se kursoversikten her. Er det vanskelig for deg å komme på kurs i de største byene, kan du lære de gode teknikkene i boken «Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken» her

eller ved å kjøpe nettkurset (som er på 45 minutter) «Knekk taleskrekken» her

Hvor kan jeg trene?

For å få utbytte av god presentasjonsteknikk må du øve. Du kan trene med partneren din eller en venn, du kan også trene mye i enerom eller med en gruppe venner eller kollegaer som også ønsker å bli bedre. Trener du alene, kan det være lurt å filme egne prestasjoner. Da kan du enklere se hva du kan justere og forbedre for å komme dit du vil.

Talekurs for vettskremte

Har du deltatt på et begynnerkurs hos Talehjelperen, har du mulighet til å komme igjen så ofte du vil for mengdetrening. Da betaler du kr. 1500,- per oppfølgingskurs.

God Presentasjonsteknikk gjør deg bedre rustet

Kjenner du på en ødeleggende nervøsitet allerede mens du venter på tur? Det kan være du skal prensetere deg i et møte eller du skal frem og holde et foredrag.

Mange begynner allerede i ventesituasjonen å kjenne angst og miste kontrollen. Da er det vanskelig å fremstå på ditt beste når du skal presentere eller holde en tale.

Underbevisstheten husker. Har du opplevd å miste kontroll i en fremføringssituasjon en gang, så husker du det gjerne godt. Det aktiverer dermed «fight or flight-responsen» i hjernen når den kjente følelsen dukker opp. Analysedelen i hjernen vår aktiveres: » Dette har jeg gjort før, og jeg husker hvordan DET gikk… Hva hvis jeg ikke klarer å fullføre?» Mange rekker å tenke mye negative tanker før de skal i ilden.

Resultatet er at hjertet slår raskere, pusten blir rask og grunn og man utskiller mye kortisol, som er «stresshormonet». Mye energi hoper seg opp i muskulaturen, og når energien ikke får naturlig utløp, resulterer det i at man skjelver og svetter. Mange får også problemer med skjelvende stemme.

Talekurs for vettskremte, førstehjelp for nervøse talere

På Talekurs for vettskremte er det vanligvis 6-8 deltagere. Alle kommer dit for å lære gode teknikker for å tørre å presentere, eller for å ha mer kontroll på situasjonen. Det å få inn teknikkene via enkle og lette øvelser gjør at du raskt kjenner mestring. Ved å mestre, tør man å prøve mer.

Med teknikkene fokuserer vi på å finne roen i ventesituasjon. Vi flytter fokus til oppgavene i forkant, fremfor å analysere situasjonen. Med de gode teknikkene får du fokus på roen din, fremfor å tenke «jeg må ikke bli nervøs». Du lærer å sette ned tempoet, noe som er veldig viktig. Du lærer også, og trener på, å ta pauser underveis. Dette må øves på i trygge rammer. Det holder ikke å vite at du skal gjøre det.

Sjekk ut oversikten på kursplanen, tid og sted:  her

Har du ikke mulighet til å komme på et kurs innen din neste utfordring finner du mye nyttig stoff om teknikker og hvordan bli tryggere både i boken «Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken», her

eller du kan kjøpe nettkurset «Knekk taleskrekken» her Det tar ca. 45 minutter å se hele, og du har tilgang til å se kurset i ett år fra kjøpsdato.

Ta grep, få en bedre hverdag!

Lær å bli komfortabel når du skal presentere

Få mennesker har fått opplæring i å presentere. Mange har derimot dårlig erfaring når de har holdt foredrag eller måtte presentere. Det er lettere å huske de gangene  det ikke har gått bra, selv om du kanskje tidligere har fikset det. Dårlige erfaringer setter seg lett i systemet vårt. Følgene kan bli at du mobiliserer, du går i «fight or flight»- modus, hvis du ser at du må inn i situasjoner som du forbinder med ubehag. Ukontrollerte reaksjoner i kropp og sinn kan fort bli et faktum, og man finner smutthull for å unngå situasjonen.

Har du kompetanse men mangler mot?

Mange sitter inne med mye kompetanse, men mangler mot til å holde foredrag eller presentere. Noen forteller at de er redde for å skulle besvime, tape ansikt og de har ingen tro på at de skal klare det. Det å sitte inne med mye  kompetanse og ikke klare å få vist hva du kan, kan være frustrerende. Det å være synlig er dagens mantra, både i arbeidslivet og sosialt. Begrenser du deg selv, kan det være vanskeligere å få vist ferdighetene du sitter inne med.

Presentere  i større forsamlinger

Når det forventes at man må presentere eller holde foredrag foran større forsamlinger volder det for mange store bekymringer og dårlig livskvalitet, hvis man vegrer seg.

Dersom du unngår i gripe mulighetene til å være synlig selv om du vet at du burde gjøre det, føles det etterhvert uoverkommelig. Men, det er mulig å overkomme problemet.

Talehjelperen har kurset tusenvis

Det mest effektive du kan gjøre for å overkomme taleskrekk, er å komme på kurs med andre deltagere. Vanligvis deltar 6-8 personer på «Talekurs for vettskremte». Første del går på teknikkinnlæring, deretter gradvis eksponering. Det å trene på å vente på tur, roe ned og gjøre gode erfaringer, kan kurere den mest panikkslagne. Du lærer også hvordan du raskt lager en presentasjon hvor du får frem hovedbudskapet klart og tydelig. Med et godt manus, oppnår du lettere å kunne glede deg til å presentere.

Privatundervisning

Fra 2020 kan du bestille privatundervisning i Oslo eller i Arendal. Sjekk oversikten for datoer i Oslo. Ring eller mail for avtale i Arendal, evt. Sør-Norge.

Mob. 91189886