fbpx

Kurs på Zoom for «vettskremte»

Talehjelperen får med jevne mellomrom mail og henvendelser fra fortvilte foreldre: «Min datter /sønn nekter å gå på skolen når hun/han skal ha fremføring.» Har man først kjent på frykten, har det lett for at den eskalerer: du blir redd for å bli redd.Din fremtid avhenger av å kunne fremføre eller presentere med større selvtillit. For mange er det bare enkle små knep, gode opplevelser og følelsen av at dette kan jobbes med – da kan du komme så langt du vil og få brukt dine ferdigheter. Ikke la Taleskrekken hindre deg i å bli den du ønsker å være eller ta den utdannelsen du har lyst til. Ikke velg studier etter «hvor kan jeg slippe å presentere?» Ta kontakt om du ønsker privatundervisning på nett, så ser vi hva vi kan få til…

Talehjelperens erfaring

Talehjelperens erfaring er at det å få fritak på skolen er å gjøre eleven en bjørnetjeneste. Nå i disse Koronatider er det enda færre muligheter for eksponering, og terskelen kan bli høyere. Hvorfor ikke benytte muligheten nå, når så mye er stengst ned, til å ta tak i taleskrekken. Talefrykt er som annen frykt, man må møte frykten i kontrollerte former. Ved å utsette seg for den, lære gode teknikker for kontroll, vil problemet raskt kunne overkommes, særlig gjelder dette ungdom, de tar det fort. Talehjelperen Siri Skyttemyr slet selv med Taleskrekk fra 2. året på videregående. En uforberedt presentasjon var det som skulle til, deretter var talefrykten et faktum. Å stå foran klassen (30 elever) å vite at «dette kan du ikke godt nok, her må du stå til du er ferdig» utløste en sterk angst for å presentere eller i det hele tatt være synlig. Denne frykten styrte Talehjelperens valg vedrørende utdannelse og jobb. Det styrte og påvirket  livet i ca. 20 år. Tilfeldigheter gjorde at jeg kom ut av min Taleskrekk. Nå har jeg kurset et  tusentalls mennesker i mer enn 17 år.

Høy terskel å melde seg på kurs

Mange synes at det er veldig skummelt å melde seg på et «Talekurs for vettskremte». Likevel er alle kjempelettet etter fullført kurs. Det var ikke så skummelt likevel, og du kjenner fort at du får til det du skal øve på. Det viktigste på kurset er å lære enkle teknikker som gjør at du kjenner kontrroll i ulike situasjoner som er «skumle». du skal komme ut etter kurset med mye mer selvtillit og tro på egne ferdigheter.

For mange er det uaktuelt å melde seg på et ordinært kurs. Talehjelperen har derfor lagt nå opp til flere muligheter for nettbasert undervisning for deg som sliter. Det blir mulig å få privatundervisning eller vi samler flere til et felles opplegg, sjekk her 

Opplegget på nett går over to ganger 2,5 time, med en ukes mellomrom. Da får du tid til å praktisere teknikkene du lærer på kurset. Det fine er at du ikke trenger publikum eller tilhørere for å trene teknikk, du gjør det på egenhånd. Du kan også få en oppgave til dag 2 som vi blir enige om hva du ønsker å trene på.

Ønsker du senere å bli med på et ordinært kurs, får du bli med til «oppfølgingspris» kr. 1500,- Da får du muligheten til å eksponere deg i en mindre gruppe.

Og lurer du på noe, er det bare å ringe meg (Siri) på tlf. 91189886

 

Får du brukt dine evner og talenter?

På Talekurs for vettskremte forteller mange at de har så mye de ønsker de kunne gjøre.
Frykten for å ta ordet er imidlertid det som hindrer dem i å få brukt sine evner og talenter.Ved å utfordre det du er redd for, blir komfortsonen din raskt videre. I motsatt tilfelle vil den for mange kjennes trangere og trangere. Noen forteller at angsten for å ta ordet blir så stor at de kjenner på sosial angst. Her kommer også teknikkene virkelig til nytte.

Lær presentasjonsteknikk

For mange er det å måtte holde foredrag eller en presentasjon årsak til mye frykt og søvnløshet i lang tid. Er du en av dem som bruker altfor mye energi når du skal ut i slike situasjoner?

Ved å lære gode teknikker og verktøy på Talekurs for vettskremte, vil du raskt kjenne mestring i situasjoner du tidligere har fryktet. Her får du gjentatte enkle eksponeringer og du merker tidlig at dette gjør det lettere å holde fokus i krevende situasjoner. Her finner du høstens kurs

Utsett deg for det du frykter

Norsk forskerteam har utviklet firedagers behandling av angst og tvangslidelser, https://www.tv2.no/a/10271386/

Her kan vi lese om at eksponering for angsten er det som hjelper.

Eksponeringstrening er også det vi gjør på Talehjelperens kurs som går over to dager. Kurset har vært holdt i en årrekke, ca. 14 år og jeg har fått mange suksesshistorier i etterkant fra deltagere.  Her er det deltagere i alle aldre og alle yrker som kjenner at Taleskrekken hindrer dem i å bli den utgaven av seg selv som de ønsker. Noen har alltid slitt med å ta ordet, noen har fått det som «kastet på» på ungdomsskolen eller videregående, mens andre har likt å gjøre det i årevis, inntil det skjedde noe plutselig. Ofte er det sosiale mennesker med høye krav til seg selv som sliter med Taleangst. Felles for mange er at de uttaler: «Jeg skjønner ikke hvorfor dette skal være så vanskelig, og det er ingen som vil tro meg om jeg forteller om hvor mye det koster meg å holde et foredrag. Til og med det å skulle presentere meg på «runden rundt bordet» er vanskelig.

Så om ønsker å bli trygg til å holde foredrag, tale eller presentasjon? Sjekk kursplanene her

Har du kjent på taleskrekk, kan det være vanskelig å tro at det er mulig å glede seg til å ta ordet. Men det er mulig! Med gode teknikker som du kan lære på «talekurs for vettskremte»  vet du hvordan du kan unngå den verste nervøsiteten. Du lærer å stole på at du vil klare deg med gode erfaringer i sekken. Det å ha en treningsarena er viktig. Om du ikke har den i ditt daglige virke, er det mulig å komme på kurs med andre som trenger trening i trygge omgivelser. Der kan du få mengdetrening og på den måten «senke listen» for å presentere. Se kursplan her.

Øve stemmebruk og kroppsspråk

Få mennesker har fått en opplæring i det å holde tale eller ta ordet. Vi bruker ca. 20 sekunder på å danne oss et førsteinntrykk av et menneske vi ser og hører. 55% av førsteinntrykket leser vi gjennom kroppsspråk, 38% gjennom stemmebruken og 7 % på grunnlag av de ordene vi sier. Har du nervøse rykninger og svak stemme er det det man dømmes etter, ikke de ordene man får frem. Nettopp derfor er det viktig å lære seg presentasjonsteknikk, trene i trygge omgivelser, øve og øve til du er komfortabel. Når du får kontroll på kroppen og kan «overstyre» frykten, kjenner du at du tar kontroll over situasjonen, du mestrer tilstedeværelse. Ved å oppnå tilstedeværelse under presentasjon, flytter du ditt fokus til «hvordan få budskapet klart frem» i stedet for å fokusere på «nå må jeg ikke bli nervøs» eller «tenk om noen ser hvor nervøs jeg er».

Tilstedeværelse

Tilstedeværelse er av avgjørende betydning for å klare å levere bra. Når du oppnår tilstedeværelse kommer sidegevinster som at du kan klare å bli komfortabel, entusiastisk, engasjert, tillitsvekkende, overbevisende, trygg og selvsikker. Hva mer kan man ønske seg?

Da går det faktisk an å glede seg til å presentere, tenke : Dette er mitt fag, dette kan jeg, dette er jeg god på!

På en skal fra 1 til 10 -frykt for å ta ordet

Angsten for å ta ordet er en svært vanlig fobi. Talehjelperen har kurset mennesker med Taleskrekk i mer enn 15 år, deltagere fra alle yrkesgrupper og i alle aldre. Noen svært sosiale, andre sjenerte, men fellestrekk er at deltagerne ofte sier de har et angstnivå på 8-10 når de må ta ordet i forsamlinger, les om taleskrekk her.

Det er normalt å være nervøs

Ja, det er normalt å være nervøs i forkant av en presentasjon. Men det er forskjell på nervøsitet. Den varme angsten vil jeg si ligger på nivået 5-7, da kjenner mange seg tent, lett nervøs og giret, skjerpet. Men, når angstnivået er på 8-10, da blir det ødeleggende. Hjertet hamrer vilt, pusten er kort og grunn, mange skjelver i stemmen, skjelver i bena og svetter. Andre sliter i tillegg med rødming og rykninger i ansiktet. «Tenk hvis de ser at jeg er så redd», det er flaut, pinlig og dette fokuset gjør at angsten blir forsterket. Mange kjenner på det å være redd for å bli redd. Sjekk vårens kursoversikt her.

Feil bruk av energi

Det koster mye energi å  bli så redd for å presentere eller ta ordet. For mange fører dette til dårligere livskvalitet, flere ønsker å bytte jobb eller unngår å ta jobber hvor de må presentere. Det er trist at så mye energi brukes unødvendig. Energi som kunne vært brukt til forberedelser, frembringe entusiasme og fokus på «hvordan få frem budskapet best mulig».

Bli kvitt taleskrekken

Da Talehjelperen startet med «Talekurs for vettskremte» var tanken at det var vanskelig å få de menneskene som trengte det mest til å komme på kurs.  Har du en fobi er den beste måten å overkomme den på – oppsøke frykten og eksponere seg i kontrollerte og trygge former. På «Talekurs for vettskremte» er alle i samme båt, alle kommer for å lære gode teknikker som skal få deg til å prestere som best, når det gjelder!

Det mest matnyttige kurset jeg har deltatt på

En ingeniør som deltok på kurs i Trondheim sa følgende: «Av alle de kursene jeg har tatt i mitt liv, er dette er det mest matnyttige kurset jeg har deltatt på, utenom førerprøven! » Sjekk kurs, tid, sted og pris her