fbpx

Tale etter modell Fortid-Nåtid -Fremtid

En god tale på 1-2-3 kan lages etter modell med utgangspunkt i fortid, nåtid og fremtid fungerer greit enten du har dårlig tid til forberedelse eller god tid. Er du ute i god tid, kan du selvsagt klare å få med enda flere gode poenger og fine ordspill.

Men, modellen fungerer enten du skal snakke til/om en person eller du skal tale i en organisasjon. Om du så må uttale deg uten noe tid til forberedelse, kan denne modellen være nyttig.

En bærende idè

Det kan hjelpe deg om du klarer å «koke ned budskapet» til en setning. Hvis du klarer dette, er det lettere å finne innhold for resten av talen. Er det bryllupstale til din kjære kan det f.eks være «du er den jeg ønsker å dele livet mitt med».

Det å bruke spørreord i forberedelsene dine, kan lettere komme igang. Bruk hva, hvem, hvor, hvilke, hvorfor, hvordan som hjelpemiddel. Husk at talen ikke må være for lang, kanskje 2-3 minutter og maks 4-5. Det er bedre å være målrettet enn å prøve å få sagt alt…

Fortid

Hvor møttes dere?
Hvordan var omgivelsene?
Hva var det som gjorde at du la merke til ham/henne?
Hvordan var omgivelsene?
Hvorfor var dere der?
Hva snakket dere om?
Hvilke filmer/konserter har dere sett og hva slags musikk hørte dere på…

Nåtid

Hva liker dere å gjøre?
Hva slags mat liker han/hun?
Hvor liker dere å reise?
Hvem gjør hvilke oppgaver?
Hvilke særtrekk har vedkommende?

 

Fremtid

Hva drømmer dere om?
Hvilke planer i nærmeste fremtid?
Hvor er dere om 5-10 år?
Hva ønsker du å se tilbake på om dere blir gamle sammen?

 

 

Inspirasjon til en god tale på 1-2-3

Det å få en god idè som man kan spille på gjennom talen er fint. Det kan være en god sangtekst, et dikt eller at vedkommende du skriver til har en spesiell interesse eller lidenskap. En god innledning fører oss rett inn i talen, gå rett på sak. Klarer du i tillegg å få til å innlede og avslutte med samme poeng, det kalles i journalistikken «å bite seg selv i halen», så er det et fint knep. Skap gjerne følelser og gjenkjennelse, krydre talen med gode «bilder», gå tett på. Bruk humor, vær ekte, og tren, tren og tren. Trenger du trening, gode teknikker og eksponering i liten gruppe, hvorfor ikke ta et kurs, les deltagererfaringer fra «Talekurs for vettskremte» her

Ikke la taleskrekk ødelegge

Skal du gifte deg, er det trist om nerver ødelegger den store dagen, gjør noe med det.

Trenger du å lære gode teknikker for å bli trygg og komfortabel i tale- og presentasjonssammenheng, bli med på «talekurs for vettskremte».  Les mer og se kursoversikt her.

 

 

 

 

 

 

Å snakke i forsamlinger eller holde foredrag – svetter du ved tanken?

Du trenger ikke å ha det slik, sier kursleder Siri Skyttemyr i Talehjelperen.  Hun har holdt «Talekurs for vettskremte» i mer enn 12 år.  Noen mennesker blir alltid syke før store anledninger. Problemet fører til at mange mister sine ambisjoner, de orker ikke å utsette seg for all angsten som er forbundet med å tale eller holde fremlegg. Ofte er det de mest ambisiøse, de dyktigste som sliter mest med prestasjonsangsten. Jobb mot å bli den du kan være, bruk evnene dine og gjør noe med talefrykten din og lær gode kommunikasjonsferdigheter.

Snu angst til positiv energi

På  «Talekurs for vettskremte» kommer deltagere som over tid har kjent at taleskrekken hemmer dem i å bruke seg selv på den måten de ønsker. Det kan være studenter som lar taleangsten styre valgene for veien videre, det er mennesker ofte i gode jobber som sier at kravet om å presentere ødelegger livskvaliteten. Noen har sagt opp en god jobb, andre sier de vurderer å slutte i jobben for å slippe all angsten. Andre deltagere ønsker bare så inderlig å holde en konfirmasjonstale eller en bryllupstale. Det å se den endringen som skjer med deltagerne fra start til slutt i kurset, er spennende. Vi tilnærmer oss gradvis, kjenner mestring av teknikk og hever listen etter hvert.

Snakke i forsamlinger – Mestring gir selvtillit

Mailene som ofte kommer i ettertid gjør kursleder ydmyk. Det å kunne bidra til at deltagerne endelig får brukt sitt potensiale, får blomstre og utvikle seg som de fortjener, ja det er stort. Du kan lese utdrag under fanen «Referanser» på Talehjelperen.no

Ikke frykt angsten

Husk at : å være modig er å være vettskremt men likevel gjøre det du frykter». På Talekurs for vettskremte lærer du teknikker som gir deg kontroll for å mestre å ta ordet i forsamlinger. Her får du også viktig og gradvis eksponering. Ved å utsette deg for dette i «kontrollerte former», kan du lære å ta knekken på taleskrekken.

Konfirmajonstale og bryllupstale, den store skrekken!

I Hjemmet uke 8 kan du lese en mors beretning om hvordan hun overvant taleskrekken ved å komme på «Talekurs for vettskremte», og hvilke konsekvenser det kan få ved å ta tak i det man frykter aller mest. Trenger du hjelp til å skrive en god tale, kan Talehjelperen bidra også med det.

Utdrag fra leserinnlegg «Jeg klarte det»

«Jeg oppdaget at det finnes kurs for mennesker med taleskrekk. «Talekurs for vettskremte» kalles det. Jeg meldte meg på et slikt kurs, uten at noen av dere andre visste om det. I flere måneder forberedte jeg med på det jeg så på som livets største utfordring så langt. Min eneste datter skulle gifte seg, og jeg måtte klare å få nervene i sjakk slik at jeg kunne holde en gripende tale.

Jeg øvde, øvde og øvde. jeg sto foran speilet på badet hjemme, og jeg sto foran de andre på kurset. Vi lærte å bruke pusteteknikker for å få kontroll over frykten, og gradvis skjedde det noe med meg. Det var som om noe ble forløst.

Da jeg sto foran de 60 gjestene i bryllupet ditt, var jeg bare litt redd. Og med det samme jeg hadde begynt å snakke og hørte min egen, trygge og klare stemme, ble jeg fylt av en kraft jeg ikke hadde kjent før. Det var så gøy! At du kom til meg, kastet deg rundt halsen min og gråt mens du sa: «Mamma, det er den fineste talen jeg noen gang har hørt» , var det fineste noen har sagt til meg noen gang. Jeg var så stolt og glad!

Etter denne kvelden har jeg hatt et nytt liv. Jeg har oppdaget at jeg har en evne til å formidle, og på jobben blir jeg brukt til å lede seminarer. Jeg, som alltid gjemte meg bakerst og ville være usynlig, er blitt den som høres. Jeg klarte det, takket være deg min kjære datter»