fbpx

Ble det for mye Zoom og Teams?

Mange kjenner på stor usikkerhet når de nå står overfor presentasjoner eller foredrag i små og store forsamlinger. Det har vært mye Zoom-møter og Teams for mange av oss. Du er kanskje litt ute av trening? Kjenner du litt på Taleskrekk i den forbindelse? Kjenner du at du er litt usikker på om nervene holder seg i sjakk under foredrag eller en presentasjon? Hvis du tidligere har hatt en dårlig opplevelse, har du lett for å kjenne på usikkerheten, få angst for angsten. Det å miste kontroll når man står foran en gruppe mennesker og presenterer, er noe de fleste frykter. Det å tape ansikt vil vi helst ikke kjenne på. Vi blir redd for at noen skal se at vi blir nervøse. i de verste tilfellene har du kanskje kjent at du får blackout, du blir skjelven, snakker for fort, husker ikke hva du skal si eller hva du har sagt. Mange vegrer seg for å påta seg oppgaver og jobber som innebærer presentasjon, eller de vurderer å si opp jobben sin. Ikke fortvil, det er håp! Sist uke holdt Talehjelperen to kurs i Oslo. En av deltagerne (en overlege) uttalte følgende: «Jeg må innrømme at jeg var skeptisk. Det kan vel ikke være mulig å kurere taleskrekk på to dager?! Men jeg må si jeg er imponert.! Jeg kjenner på mestringen, og jeg ser jo også hva de andre deltagerne får til nå, i forhold til hvordan det var første dagen.»

Gode teknikker og eksponeringstrening

Talehjelperen, Siri Skyttemyr har mer enn 15 års erfaring med å kurse mennesker med Taleskrekk. Kurset har jeg valgt å kalle «Talekurs for vettskremte» , nettopp for å få

de menneskene på kurs som synes dette er vanskelig. Veldig mange av deltagerne ser på seg selv som utadvendte og sosiale, men sier «noe skjer når jeg må opp foran en forsamling». Med gode teknikker og gradvis eksponering i trygge rammer har Talehjelperen kurset mennesker i alle yrker og i alle aldre.

På kurs kommer mennesker som også har gått til psykolog og fått råd om å bytte jobb, for å unngå presentasjoner! Det mener Talehjelperen blir helt feil! Om du trives i jobben din, men synes at presentasjoner krever altfor mye energi og mye nervøsitet, så er det viktig å gi dette en sjanse, kom deg på kurs! Du skal kanskje bare over en terskel, lære de gode teknikkene, prøve det ut i trygge omgivelser. Du vil raskt kjenne at du mestrer situasjonen, mer og mer for hver eksponering. Det å gå ut av komfortsonen, møte frykten, det er den sikreste veien til å kvitte seg med skrekken.

Finner du smutthull for å unngå å presentere?

Om du kjenner at taleskrekk hindrer deg i karrieren, at du velger bort utfordringer og jobber du ønsker, så kan du gjøre noe med det. Kanskje du skal gifte deg? Ikke la nervøsitet ødelegge dagen og kanskje en lang tid i forveien. Les alle referansene og deltagererfaringene på www.talehjelperen.no

Meld deg gjerne på kurs, se her for dato og sted https://www.talehjelperen.no/talekurs-for-vettskremte/

Kjenner du på taleskrekken ?

Her får du 3 tips i presentasjonsteknikk som kan gi deg en bedre hverdag:

  1. Sett ned tempo, unngå stress i forkant
  2.  Lær gode teknikker for å få riktig fokus
  3.  Tren på å legge inn «pauser» i foredraget ditt ( 2-3 sekunder gjør underverker)

Sett ned tempo

Når du kjenner på nervene i forkant av en presentasjon, har du ofte lett for å stresse og jage deg opp. Stress er i denne forbindelse din verste fiende. Går du med veldig høy puls, er det vanskelig å «komme ned» når du står der og skal prestere. Gå litt roligere, snakk litt roligere, ta kontroll. Tren på dette i forkant, også dagene før. Visualiser hvordan du vil dette skal bli.
Lær gode teknikker for å få riktig fokus

Mye av taleskrekken skyldes overdrevet fokus på egen person: «Hva tenker de andre om meg? Ser de at jeg er nervøs?» Ved å fokusere kun på mottakerne er det lett å analysere alt som skjer som negativt for egen del. Er det en i publikum som gjesper, kan du fort tenke: «Er jeg SÅ kjedelig». Det er lett å få panikk, også i ventesituasjonen, før du skal i ilden. Da er det viktig å lære teknikker som gjør at du får konsentrasjonen på rett plass. Du skal fokusere på egen ro, ta kontroll over kropp og sinn. Dette er teknikker som du raskt får til hvis du deltar på «Talekurs for vettskremte». Her kan du lese om Tereses erfaringer i Aftenposten for en tid tilbake:

http://www.aftenposten.no/jobb/Taleskrekk-hindrer-karriren-6853710.html

Tren på å legge inn pauser

Ved å trene på å legge inn pauser (kun 2-3 sekunder) kjenner du raskt at du får en bedre kontroll på det som skjer. Det er skummelt å legge inn pauser, men prøv og øv på det. Dette er også viktig når du deltar på kurset. Du får eksponering i små grupper, flere omganger med lette øvelser og fokus på teknikk og du kjenner raskt på mestringsfølelsen. Gode opplevelser på feltet gir fort bedre selvtillit.

Kursoversikten finner du her

Har du taleskrekk?

Om du kjenner angst for å ta ordet, vil du ha stort utbytte av et to dagers kurs med Talehjelperen.

Taleskrekk eller frykt for å ta ordet hemmer manges mulighet til karriere og kan være til stort hinder i det sosiale liv. I tillegg kjenner mange på at angsten eskalerer eller påvirker andre områder, når de ikke tar grep. På lik linje som annen angst, edderkoppfobi, høydeskrekk, flyskrekk, er det eksponering som må til. Det kan du få hos Talehjelperen, se tid og sted her.

Det er små steg som skal tas før du kjenner at du snur den negative spiralen som taleangst kan føre med seg, og på kurs hos Talehjelperen får du et praktisk rettet kurs hvor du får gradvis eksponering.

Kurs hos Talehjelperen

Siste kurs i presentasjonsteknikk før sommeren er nå holdt. Deltagerne er svært fornøyde etter to dager intensiv trening. «Dette var ikke så skummelt som jeg hadde forventet», sier en. «Du har vært til uvurderlig hjelp for meg» sier en annen deltager som nå var med for tredje gang. Progresjonen til de som deltar er flott. Fra å være synlig nervøse i «presentasjonsrunden» til siste fremføring, er det himmelvid forskjell. Dersom man ikke visste hva slags kurs dette var, ville man ikke ha ant at dette pleide å være det verste deltagerne visste. «Nå gleder jeg meg til å holde konfirmasjonstale til datteren min kommende helg», smiler en annen i det hun går ut av døren. Skuldrene er senket og deltagerne ser frem til kommende «utfordringer» med en helt annen innstilling. De vet hva de skal gjøre for å få en god opplevelse, de vet hvordan de skal forberede seg, og de kan klare å glede seg.

Altfor mange mennesker bruker masse energi på å grue seg til kommende oppgaver. Energi som kunne ha vært benyttet på en mye mer hensiktsmessig måte.

Er det på tide for deg å komme på kurs?

Sjekk høstens kursoversikt her.

Frykten for å presentere kan fort eskalere, så rådet om å kaste seg ut i det fungerer ikke om du sliter med taleskrekk. Lær gode teknikker, tren i små grupper, få mengdetrening – da kommer du lettere dit du vil. Dette får du muligheten til på kurs hos Talehjelperen. Les mer om kurset her

Bruk ditt potensial

Vi mennesker har grunnleggende behov, bla. behov for trygghet og behov for vekst. For mange som sliter med taleskrekk har kanskje avskrevet egne muligheter for noen gang å fikse det. De som kommer på kurs, har nok en følelse av at de har «mye på lager» hvis det ikke hadde vært for taleskrekken. Ønsket om vekst blir dermed så stort at de utfordrer seg selv, oppsøker  det som er vanskelig ved å melde seg på kurs, selv om det kjennes uoverkommelig.  

Hva har deltagerne felles?

Har deltagerne på «Talekurs for vettskremte» noe til felles? Ja, helt klart. Etter mer enn 12 års erfaring som kursinstruktør vil jeg konkludere med følgende: Selv om taleskrekken har forårsaket mye nervøsitet, skam, følelser av å ikke være «god nok» og redselen for å bli «avslørt», dvs. at andre ser hvor nervøs du er, så har deltagerne et ønske om vekst. Erfaringene kan være veldig ulike, noen har alltid unngått presentasjonser, mens andre har holdt mange, men det koster. For dem er også angsten der :  Går det bra idag, eller får jeg panikk?

Lær presentasjonsjonsteknikk

 Tør du å gå ut av komfortsonen din og komme på kurs, vil du også kjenne gleden over det å mestre, få kontroll. Og det er viktig!  Da tør du  mer og mer, du får mange eksponeringer, ser og lærer av de andre. Men husk, det er også viktig å ikke måle seg med de andre: Du er der for din egen del, din utvikling er viktigst, det å få gradvis eksponering for dermed å oppnå mer selvtillit. 

Gi deg selv den sjansen i 2019 

Du finner kursoversikten her. Ved påmelding innen31.12.18 får du kr. 500,- i rabatt på ordinær kurspris.

Bli bedre til å presentere eller holde foredrag

Har du høydeskrekk men ønsker å kunne hoppe fra 10-meteren? Ja, da starter du ikke på 10-meteren, du starter kanskje på bassengkanten. Du forstår prinsippene, du tar det steg for steg. Tilslutt klarer du det du ikke trodde du kom til å få til….Slik er det også hvis du er rammet av angst for å ta ordet i forsamlinger.

Den store stygge Taleskrekken gjør at mange hindres i å få brukt sitt potensial. Unngår du presentasjoner hvis mulig, eller koster det deg mye å gjøre det? Da er det kanskje på tide å ta tak. Det er ikke bare å «kaste seg ut i det». Det mange har erfart er at det da bare blir verre. Det blir som en negativ spiral, dårlige opplevelser fører til mer angst. Det er naturlig å være nervøs i forkant, men hvis det legger hindringer for din utvikling og kanskje til og med gir deg dårligere livskvalitet, er det lurt å komme seg på Talekurs for vettskremte, her.

Bli trygg på kurs – få en bedre hverdag

For mange handler det om å lære gode teknikker, enkle grep som du kan prøve ut i trygg gruppe, ofte 6-8 deltagere. Alle er der med samme mål: Bli tryggere i å ta ordet, trene på å presentere, få mengdetrening.

På kurs lærer du først teknikkene, deretter tar vi det steg for steg. Med gode opplevelser kommer raskt følelsen av mestring. Kanskje du også tenker «dette skulle jeg tatt tak i tidligere».

Utenfor komfortsonen skjer magien

Det er utenfor komfortsonen at magien skjer. Når du går ut av komfortsonen på feltet og kjenner mestring, er det herlig å kjenne at ting er på plass. Da er det også mye lettere å gå til neste oppgave med mot og optimisme. Du har fått en tro og en visshet om at du kan. Se kursoversikten her.

 

Tren på å ta ordet, få økt selvtillit.

Det sies at «Det å trene på å ta ordet, er kongeveien til økt selvtillit». Som kursholder i Presentasjonsteknikk i mer enn 12 år har jeg gjentatte ganger sett hvor fort det kan løsne når «vettskremte» deltagere får gradvis eksponering på kurs. På «talekurs for vettskremte» kommer deltagere i alle aldre og alle yrkesgrupper. Studenter, jobbsøkere, elektrikere eller lærere, alle yrker har vært representert. Felles for deltagerne er at de helst prøver å unngå å ta ordet i møter, holde en presentasjon eller foredrag osv. Noen deltagere på kurset har gjerne ukentlige eller daglige eksponeringer i jobben, andre har kanskje unngått situasjonene hele livet. Det mange forteller og beskriver er den lammende frykten når det kreves og forventes at de må ta ordet i ulike situasjoner. Det krever masse energi og mange sliter med søvnmangel, andre «bakker ut», gjør alt de kan for å unnslippe.

 

Lær gode teknikker

Det er mange som blir rådet til «å hoppe i det», det går over. Nei, det går ofte ikke over. Mange opplever tvert om at problemet øker over tid. Det blir verre og verre. Bare det å skulle presentere seg i plenum, kan være nok til at noen får «blackout», får skjelvende stemme og får lyst til å rømme ut av situasjonen.

«Flight or fight-impulsen» slår inn automatisk, allerede mens du sitter og venter på tur. Da er det fort å få panikk.

Nettopp der er det viktig å ha noen «verktøy». Det å lære hva du kan gjøre i ventesituasjonen og underveis, gjør at du har noe å møte frykten med. På kurs lærer du, ved gjentatte repetisjoner, nye reaksjonsmønstre. Ved å prøve gang på gang, kjenner du deg gradvis tryggere i situasjonen, du har gjort dette før. DA kommer følelsen av mestring. Ved mestring kommer gevinsten økt selvtillit. Etter hvert kan du kanskje klare å glede deg til neste presentasjon. Det kan fremdeles være skummelt, men du vet at du har teknikker og verktøy til å møte utfordringene som kommer.

Finn kursoversikten her

Har du sceneskrekk?

De fleste kjenner på sceneskrekk og nerver i forkant når de skal presentere, holde tale eller gå opp til eksamen. Det er hjelp å få. Talehjelperen har kurset mennesker med sceneskrekk i mer enn 12 år. Deltagerne får trent presentasjonsteknikk i «trygge omgivelser» med andre som også ønsker å lære teknikker og få eksponering i små grupper. Vanligvis er det 6 -8 deltagere på kursene, og vi rekker å trene mye på enkle oppgaver for å bygge selvtillit, i første omgang. Etter hvert heves listen, og det er gøy å se hvor mye den enkelte klarer i løpet av kurset.

6 tips for å mestre sceneskrekken

  • Vær forberedt – prøv å brenne for det du skal presentere
  • Tren på å entre scenen, kjenn at du står i balanse, tren på dette hjemme.
  • Husk at pusten er et hjelpemiddel – pust rolig før du skal opp på scenen
  • Gå rolig opp eller frem, «stolt» holdning, bra kroppsspråk.
  • Finn en god utgangsposisjon, ha hendene samlet, men bruk dem når du kjenner at det er naturlig.
  • Film gjerne deg selv hjemme, med telefon, kamera eller Ipad.

 

Når du trener i enerom, visualisèr! Hvordan vil du at dette skal bli?  Hvilket budskap ønsker du å få frem? Hva ønsker du å kjenne etter at du er ferdig?

Ønsker du å kjenne at du har kontroll, at du er fokusert, at du når frem til publikum? Tren! Se det for deg! Husk at tilhørerne fort spør seg selv: What`s in it for me? Det må du kunne svare på, så vær engasjert fra førte stund!

Mange som kjenner på sceneskrekken har et overdrevet fokus på «Hva tenker de om meg?»

Da er det lett å miste motet. Tenk heller på at du skal jobbe med å finne roen, og finne troen på deg selv. Våg å vise hvem du er! Våg å by på deg selv! Vær tilstede, da blir det bra!

 

Trenger du å trene i trygge omgivelser? Meld deg på «Talekurs for vettskremte», sjekk ut kursoversikten her

Vil du heller sjekke ut nettkurset først? Finn info her 

Nettkurset har 5 moduler, tar 45 minutter, og du har tilgang så ofte du vil i ett år fra kjøpsdato.

Boken «Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken» har også hjulpet mange, og gitt mot til å ta tak i angsten for å presentere, info om boken finner du her

Treningsarena for presentasjoner

De fleste mennesker har liten eller ingen opplæring i å presentere. Det finnes få arenaer hvor du kan «teste deg ut» og hvor fallhøyden er liten. Talehjelperen er en slik arena. Se kursdatoer her.

På Talekurs for vettskremte kommer mange som har hatt dårlige opplevelser eller som vegrer seg for å presentere. Det finnes få arenaer der du kan lære god presentasjonsteknikk, få en gradvis tilvenning og kjenne at du mestrer situasjonen.  Med mestring i situasjonen er det lettere å tørre gå utenfor komfortsonen. Det å kjenne at det er mulig å bli mer komfortabel, få til tilstedeværelse under press, det gjør at man raskt tør å ta lange steg videre på feltet.

Kan taleskrekk kureres på to dager?

Det er forståelig når mange er skeptiske til at taleskrekk kan kureres så raskt. For mange mennesker er denne spesielle frykten noe de har levd med i mange år. Likevel, med de enkle teknikkene og mange repetisjoner, klarer vi å endre vårt tanke- og handlingsmønster på kort tid. Det må likevel presiseres viktigheten av å fortsette treningen på egenhånd etter endt kurs. For at nye tanke- og handlingsmønstre skal feste seg og bli varige, må det repetisjoner til. Bare husk da du lærte å sykle eller du skulle lære å kjøre bil. Etter x antall kjøretimer, kjenner man at man mestrer det, det går nesten på autopilot. Slik er det også når man skal kurere taleskrekk eller kvitte seg med andre fobier. Du må lære hvordan du skal tenke og handle, og ved repetisjon får du de automatiske tanke- og handlingsmønstrene etablert.

Det er mulig å glede seg

Du kan faktisk oppnå at du gleder deg til å holde tale eller å presentere. Med de teknikkene du lærer på kurs, får du etter hvert kontroll og du klarer å fokusere på de viktige tingene. I stedet for å grue deg og se for deg alle skrekkscenarier, får du mer selvtillit og du klarer å bruke energien din målrettet.

Husk, har du tatt et begynnerkurs, kan du alltid komme igjen for mengdetrening til oppfølgingspris.

 

Har du tenkt på at du selv kanskje er din største kritiker?

Angsten for å ta ordet i forsamlinger er en av våre hyppigste fobier. Det sies at på en liste over folks frykt kommer angsten for å dø på 7.plass mens angsten for å ta ordet kommer på 1. plass. God presentasjonsteknikk kan gi deg kontroll.

Hvor hadde du vært i dag om du ikke var redd for noe?

Vi er ofte redde for å dumme oss ut, gjøre feil. Problemet er at vi er redde for å ikke strekke til. Men den som dømmer deg mest, er kanskje deg selv?

Vær bevisst din indre dialog. Er den overveiende positiv, eller er den negativ? Vær snill med deg selv, bruk de mulighetene du har, og husk: Vi lever kun en gang. Så hvor hadde du vært i dag uten noen frykter?

Mange hindres i å bruke seg selv til fulle, grunnet angsten for å ta ordet i forsamlinger.

 

 

Presentasjonsteknikk for å finne roen

På «Talekurs for vettskremte» lærer du teknikker for å få kontakt og kontroll med kropp og sinn i stressende situasjoner. Når teknikkene er på plass, er det tid for å utvide komfortsonen, leve livet rikere, bruke mer av deg selv!

Hvordan være på topp når det gjelder?

Hvor ofte har du hatt følelsen av å ikke være på topp når det gjelder? Du har kanskje ønsket å kunne gå tilbake og få en ny sjanse, enten i jobbintervju, ved muntlig eksamen eller du har holdt en presentasjon. For mange er det nervøsiteten som ødelegger, deler av hjernen din går i høygir, tar en fullstendig konsekvensanalyse: Hva skjer hvis jeg ikke klarer dette? Ser de andre hvor usikker jeg er, hvor nervøs jeg er ? Da mister du fokus på oppgaven, du mister konsentrasjonen og du kommer inn i en negativ og ødeleggende spiral og du mister selvtillit.

Talekurs for vettskremte

Talehjelperen har kurset mennesker i mer enn 12 år. Et tusentalls mennesker har funnet veien ut av taleskrekken og klart å endre negative tankemønstre ved hjelp av trening og gode teknikker. Sjekk kursoversikten https://www.talehjelperen.no/talekurs-for-vettskremte/ og se om dette kan være noe for deg.

 

Kjenner du på Taleskrekken? Ta grep nå

«Ingen ville trodd meg om jeg fortalte at jeg har taleskrekk», er et kjent utsagn.

Mange forteller at de er sosiale og utadvendte, men når de må ta ordet i forsamlinger, får de panikk. Når denne frykten fører til begrensninger for den enkelte, er det viktig å ta grep. For de fleste går nemlig ikke Taleskrekk over av seg selv. Man får et handlingsmønster som gjør at frykten tvert om eskalerer. Det hjelper ikke «å hoppe i det», det blir for mange bare verre og verre.

 

Presentasjonsteknikk

Det handler om å forstå mekanismen i kroppen vår, omprogrammere, lære god presentasjonsteknikk. Teknikkene du lærer på kurs hos Talehjelperen fører til at du klarer å kontrollere kropp og sinn. Nøkkelen til å lykkes her er blant annet å starte på et lavt nivå, bygge selvtillit, og få mange repetisjoner, lage nye handlingsmønstre. Med mer enn 12 års erfaring ser jeg at det nytter, uansett hvor stor panikk deltagerne kommer med. Her er alle i samme «båt», alle har samme mål: bli trygg i å ta ordet i forsamlinger.

Ikke legg lokk på din egen kompetanse

Det som er trist når du lider av taleskrekk, er at du ofte ikke får vist hva du kan. Mange unnlater å ta utfordringer, ta utdannelse og ta jobber de ønsker og kunne ha mestret. Hindringen er fremleggene, foredragene eller presentasjonene de må holde. Mange bruker utrolig mye energi på å grue seg, og noen holder det ikke ut, de gir opp. Les mer, finn kursoversikt her.

Er det mulig?

Er det mulig å bli kvitt taleskrekk på to dager? Ja, det er mulig. Du lærer de gode, enkle teknikkene, du får gradvis tilnærming og du får mange repetisjoner som gjør at du kjenner mestring. Gi deg selv muligheten til å utnytte potensiale, du har alt å vinne…

Har du lyst til å sjekke dette ut før du evt. melder deg på kurs, bestill boken her

Nettkurset gir deg teknikken på 45 minutter, kurset er tilgjengelig 1 år fra du har åpnet det, les mer her.