fbpx

Hva jeg fikk ut av «Talekurs for vettskremte»

Hei!
Tusen hjertelig takk for et godt kurs! Dagen etter kurs skrev jeg tale til en venninne som ble 40 år og jeg holdt den forrige lørdag.  Hun ble veldig rørt. Ville aldri gjort det før kurset? Så god følelse å kunne glede andre på den måten!I dag har jeg fått praktisert ganger to, med presentasjon av meg selv foran 45 medarbeidere i kommunen og deretter en kort oppsummering av en konferanse foran 40 kollegaer. Jeg kjente ikke på det vanlige kroppslige stresset og indre uroen i dag, selv om jeg var minimalt forberedt. Var egentlig ganske avslappet og det er enormt stor framgang allerede der. Nå er det bare å hive seg ut i det og la det stå til?

Så igjen takk for hjelpen! Du gjør en viktig forskjell som blir verdsatt. Ville bare gi en tilbakemelding om det?

Hilsen Torill, psykiatrisk sykepleier

Presentasjonsteknikken sitter nå- jeg har fått en bedre hverdag

«Hei Siri,

Da begynner det å nærme seg snart to år siden jeg var på kurs hos deg i Trondheim. Jeg sendte deg en mail i fjor høst etter at jeg var toastmaster i min brors bryllup, og takket deg for all veiledning også da. Men jeg hadde lyst å sende deg en ny mail.

En av tingene som var viktig for meg med kurset, var at jeg ønsket å lære meg teknikker som gjorde at jeg ble flinkere til å slutte å begrense meg selv på arbeidsplassen med tanke på å stå foran større forsamlinger. Der har jeg vært åpen til arbeidsgiver tidligere om min «taleskrekk», og blitt møtt med stor forståelse fra mine sjefer.

Status

Nå er status at jeg holder intervju med ulike personer på våre konferanser, hvor antall deltagere varierer alt fra 30-40 stykker, til nærmere 150-200 tilhørere. Jeg er alltid spent i forkant, men takket være teknikkene jeg lærte i fjor, har jeg en helt annen kontroll på spenningen enn før, som er nyttige å bruke hver eneste gang.

Jeg holdt tale i min bestevenns bryllup for et par uker siden, og var ganske spent i forkant om hvordan det kom til å gå. Jeg forberedte meg svært godt, både i forkant med tanke på innholdet, men også på pusteteknikkene, ståteknikkene og tankegangen rett før. Det gikk helt utmerket, og jeg opplevde faktisk glede av å holde tale, det var kanongøy! Tilbakemeldingene i etterkant var også gode fra gjestene.

Viktig lærdom

En annen lærdom jeg har tatt fra kurset: Det er lov å si nei om man blir utfordret til noe man ikke er komfortabel med. Da tenker jeg særlig på når arbeidsgiveren min spør meg i siste liten (gjerne rett før) om jeg kan si noen ord til en større forsamling. Jeg vet at en dårlig opplevelse fort kan sette begrensninger i fortsettelsen, og ønsker derfor ikke å eksponere meg unødig for situasjoner hvor jeg ikke har hatt muligheten til å forberede meg. I slike tilfeller er jeg åpen med arbeidsgiver at jeg ikke sier nei på trass, men at et nøkkelpunkt for meg er gode forberedelser. Det respekterer arbeidsgiveren min, og har gjort at jeg har sluppet å bli utsatt for «tvangssituasjoner».

Så tusen takk for å gi meg denne tryggheten! Det har også gjort meg tryggere som person på generelt grunnlag.

Vi snakkes!»

Er det din tur nå til å ta steget videre? Se kursdatoer, sted og pris her

 

Lær de gode teknikkene – presenter med selvtillit

Kommunikasjonsrådgiver og kursleder Siri Skyttemyr forteller: Da jeg var 17 år møtte jeg taleskrekken ved å stille uforberedt til en fremføring på videregående.

Lite visste jeg at det ville få så store konsekvenser for mitt liv. I flere år fant jeg «smutthull» for å unngå å måtte ta ordet i forsamlinger. Jeg valgte bort utdannelse jeg ønsket å ta, unnlot å søke jobber hvor kravet var «gode muntlige kommunikasjonsferdigheter» og var engstelig for å reise på kurs eller møter hvor man måtte presentere seg.

Tilfeldigheter og pågangsmot gjorde at jeg fant en vei ut av min taleangst. Det jeg lærte førte til et sterkt ønske om å hjelpe alle de andre som jeg visste slet med det å ta ordet i forsamlinger. Det sies at på en liste over folks fobier kommer angsten for å dø på 7.plass, mens angsten for å ta ordet kommer på 1.plass. Nå har jeg holdt «talekurs for vettskremte» i mer enn 12 år og kurset et tusentalls mennesker.

De teknikkene jeg lærte da, deler jeg med deg på mine kurs. Det er viktig å eksponere seg for det som er ubehagelig. Men, kursene holdes kun i landets største byer. Kanskje bor du langt fra et kurssted eller kanskje du ønsker å vite litt mer om dette før du evt. kommer på kurs. Til Oslo kommer deltagere fra Finnmark i sør til Agder i sør.

Nettkurs og bok – «Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken»

Jeg har valgt å lage en kortversjon som nettkurs https://www.talehjelperen.no/nettkurs/ og jeg selger boken som gir litt bredere bakgrunn. Der lærer du teknikkene og prinsippene for å få kontroll med fryktreaksjoner og du lærer grunnleggende presentasjonsteknikk. For noen kan dette være nok til å mestre kommende presentasjoner. For andre kan det kanskje være lurt å komme på kurs i tillegg. Ikke alle har mulighet til å «prøve seg ut» et sted hvor fallhøyden ikke er så stor. Det kan du nemlig gjøre på kurs: der er alle kommet med samme mål:

Få kontroll på kropp og sinn, trene, kjenne mestring og bygge selvtillit innen feltet presentasjonsteknikk.

Hvem melder seg på Talekurs for vettskremte?

Hvem er det som kommer på kurs i presentasjonsteknikk, Talekurs for vettskremte?  Deltagerne er kvinner og menn, i alle aldre, i alle typer yrker. Skoleelever, studenter, malere, elektrikere, leger, kommunikasjonssjefer, it-folk, selgere, pensjonister.  Fellestrekkene er derimot mange: Angst for å måtte ta ordet i forsamlinger, angst for å presentere seg, mange unnlater å søke jobber de kan få grunnet frykten, flere sier de ikke tør ta videreutdanning da det krever fremlegg.

Mange har meldt seg på vårt onlinekurs. Se her for mer informasjon.

Så mye potensial med «lokk»

Ofte sier deltagerne at det å melde seg på kurset «satt langt inne». Flere har tatt kontakt for 4-5 år siden, men motet har sviktet. Det er et stort steg å melde seg på kurs, betale for å gjøre det verste du vet. Utsagn som :»Det å komme hit i dag, er noe av det som jeg er mest stolt av å ha gjort!»

På alle kurs blir jeg litt matt av å se så mange dyktige mennesker som legger lokk på egne ferdigheter og muligheter ved ikke å tørre å ta ordet i forsamlinger. Angsten for å tape ansikt, for at andre skal se hvor nervøs du er, ødelegger. Og angsten for angsten, tenk om jeg får panikk….

På Talekurs for vettskremte kommer alle med samme mål: Det å kunne kjenne at man kan få kontroll på taleskrekken, det å kunne klare å bruke energien på en mer fornuftig måte, ikke på å grue seg, det er også en fellesnevner.

Kjenner du at din taleskrekk ødelegger livskvalitet? At du bruker alt for mye energi på å grue deg, og på å unngå situasjoner hvor du må ta ordet? Kom deg på et kurs.

Etter endt kurs hører jeg ofte: «Hvorfor har jeg ikke tatt tak i dette før?»

Lær gode teknikker, prøv deg ut i en gruppe med «likesinnede», det er lave skuldre og mye latter.

Ordet er ditt ! Er du forberedt?

Hvor ofte har du som tilhører «lidd» deg gjennom kjedelige presentasjoner, f.eks hvor foredragsholder kun leser opp alt som står på PowerPoint-presentasjonen?
Har du tenkt som meg: «jeg kan lese, hvorfor sendte du ikke dette på mail slik at jeg kan spare tid og ta det når det passer?»
Det sies at dersom du og din PowerPoint-presentasjon sier det samme, er en av dere overflødige…

Hindrer frykten deg i å bli dyktig?

For mange mennesker er det frykt som hindrer dem i å bli dyktige til å presentere.

Og for å klare å være engasjerende og fri, må man få kontroll på frykten. Dette er mitt hovedbudskap innen kurset i Presentasjonsteknikk.
Flinke foredragsholdere klarer å slippe seg løs, de byr på seg selv, de klarer å få tilhørerne interessert og engasjert.
Det er sløsing med ressurser når bedriftsledelsen ikke prioriterer opplæring av egne ansatte. Det å lide seg gjennom kjedelige presentasjoner er ødeleggende for både den som presenterer og tilhørerne.
Som tilhører er du «fanget», du må sitte der til det er ferdig. I stedet for å bli motivert, blir du demotivert.
Å investere i ansattes kommunikasjonsferdigheter kan øke medarbeidernes trivsel. Den enkelte får brukt sine ressurser på en mer tilfredsstillende måte, og det er jo det mange ønsker, nemlig å bruke sine ferdigheter best mulig. Og ikke glem at engasjement smitter!

Motivasjonsforedrag

Dersom du eller noen i din organisasjon har behov for læring i forbindelse med å presentere, kan kanskje et innlegg fra Talehjelperen på en fagdag eller et møte passe.

Ikke nøl med å ta kontakt ! De fleste har et forhold til det å ta ordet i forsamlinger og alle har vi et forbedringspotensial. Om vi ikke oppnår ferdigheter på feltet som Obama, så er det alltid bra å ha noe å strekke seg etter.