fbpx

Pauser øker en talers troverdighet

Når du som taler tar en pause, rekker tilhørerne å tenke over ditt budskap, de får tid til å reflektere. Hvis du ikke gjør en liten pause, rekker ikke publikum å «fordøye» det du sier, de vil dermed heller ikke huske hva du har sagt.

Det å ha troverdighet for en taler, er av stor betydning. Når du varierer i toneleie og taletempo er det lettere å oppfatte ditt budskap. Det å legge inn små «pauser» gir rom for refleksjon og tid til å sette budskapet inn i en større sammenheng. Pausen behøver bare å være på 2-3 sekunder, nok til at publikum får med seg budskapet og gir dem litt rom før du fortsetter med talen eller presentasjonen.

Vinn – vinn- situasjon

Fordelene med korte, små pauser er flere. I tillegg til å øke din troverdighet, får du som taler roet ned. Du rekker også å tenke på veien videre, formulere deg bedre, og du husker lettere hva som er viktig å få med. Hvor vil du med din tale eller presentasjon, og kommer dette klart nok frem?

Tren på å presentere – i enerom

Det å legge inn små pauser i presentasjonen eller talen må planlegges og trenes på. Bestem deg for hvor pausene skal komme, hensikten med dem, og tren på dette.

Trenger du gode teknikker og trening i ufarlige situasjoner? Sjekk kursoversikten her 

Når skal du legge inn en liten pause?

  •  Før ditt første ord (legg inn en liten pause, 3-7 sekunder, se mot publikum, du skaper kontakt)
  •  Før et viktig poeng (stå stille som en markering av viktigheten)
  •  Før du skal svare på et spørsmål fra publikum (du rekker å tenke over spm og du viser at du reflekterer over dette)
  •  Når du går fra «raske» partier til «roligere» taletempo.
  •  Ta en liten pause, 3-4 sek i stedet for å bruke «fyllord» som hmmmm, øøøøh, osv. når du ikke vet hva du skal si.
  •  Ved applaus, ta en liten pause til den er over toppen.
  •  Ved latter, la folk få le ferdig.
  •  Ta en pause hvis du har stilt et spørsmål, la tilhørerne få tid til å tenke og evt. svare.

I overkant nervøs?

Kom på talekurs hos Talehjelperen hvis du misliker å ta ordet, sjekk linken her

Kurs på Zoom for «vettskremte»

Talehjelperen får med jevne mellomrom mail og henvendelser fra fortvilte foreldre: «Min datter /sønn nekter å gå på skolen når hun/han skal ha fremføring.» Har man først kjent på frykten, har det lett for at den eskalerer: du blir redd for å bli redd.Din fremtid avhenger av å kunne fremføre eller presentere med større selvtillit. For mange er det bare enkle små knep, gode opplevelser og følelsen av at dette kan jobbes med – da kan du komme så langt du vil og få brukt dine ferdigheter. Ikke la Taleskrekken hindre deg i å bli den du ønsker å være eller ta den utdannelsen du har lyst til. Ikke velg studier etter «hvor kan jeg slippe å presentere?» Ta kontakt om du ønsker privatundervisning på nett, så ser vi hva vi kan få til…

Talehjelperens erfaring

Talehjelperens erfaring er at det å få fritak på skolen er å gjøre eleven en bjørnetjeneste. Nå i disse Koronatider er det enda færre muligheter for eksponering, og terskelen kan bli høyere. Hvorfor ikke benytte muligheten nå, når så mye er stengst ned, til å ta tak i taleskrekken. Talefrykt er som annen frykt, man må møte frykten i kontrollerte former. Ved å utsette seg for den, lære gode teknikker for kontroll, vil problemet raskt kunne overkommes, særlig gjelder dette ungdom, de tar det fort. Talehjelperen Siri Skyttemyr slet selv med Taleskrekk fra 2. året på videregående. En uforberedt presentasjon var det som skulle til, deretter var talefrykten et faktum. Å stå foran klassen (30 elever) å vite at «dette kan du ikke godt nok, her må du stå til du er ferdig» utløste en sterk angst for å presentere eller i det hele tatt være synlig. Denne frykten styrte Talehjelperens valg vedrørende utdannelse og jobb. Det styrte og påvirket  livet i ca. 20 år. Tilfeldigheter gjorde at jeg kom ut av min Taleskrekk. Nå har jeg kurset et  tusentalls mennesker i mer enn 17 år.

Høy terskel å melde seg på kurs

Mange synes at det er veldig skummelt å melde seg på et «Talekurs for vettskremte». Likevel er alle kjempelettet etter fullført kurs. Det var ikke så skummelt likevel, og du kjenner fort at du får til det du skal øve på. Det viktigste på kurset er å lære enkle teknikker som gjør at du kjenner kontrroll i ulike situasjoner som er «skumle». du skal komme ut etter kurset med mye mer selvtillit og tro på egne ferdigheter.

For mange er det uaktuelt å melde seg på et ordinært kurs. Talehjelperen har derfor lagt nå opp til flere muligheter for nettbasert undervisning for deg som sliter. Det blir mulig å få privatundervisning eller vi samler flere til et felles opplegg, sjekk her 

Opplegget på nett går over to ganger 2,5 time, med en ukes mellomrom. Da får du tid til å praktisere teknikkene du lærer på kurset. Det fine er at du ikke trenger publikum eller tilhørere for å trene teknikk, du gjør det på egenhånd. Du kan også få en oppgave til dag 2 som vi blir enige om hva du ønsker å trene på.

Ønsker du senere å bli med på et ordinært kurs, får du bli med til «oppfølgingspris» kr. 1500,- Da får du muligheten til å eksponere deg i en mindre gruppe.

Og lurer du på noe, er det bare å ringe meg (Siri) på tlf. 91189886

 

Får du brukt dine evner og talenter?

På Talekurs for vettskremte forteller mange at de har så mye de ønsker de kunne gjøre.
Frykten for å ta ordet er imidlertid det som hindrer dem i å få brukt sine evner og talenter.Ved å utfordre det du er redd for, blir komfortsonen din raskt videre. I motsatt tilfelle vil den for mange kjennes trangere og trangere. Noen forteller at angsten for å ta ordet blir så stor at de kjenner på sosial angst. Her kommer også teknikkene virkelig til nytte.

Lær presentasjonsteknikk

For mange er det å måtte holde foredrag eller en presentasjon årsak til mye frykt og søvnløshet i lang tid. Er du en av dem som bruker altfor mye energi når du skal ut i slike situasjoner?

Ved å lære gode teknikker og verktøy på Talekurs for vettskremte, vil du raskt kjenne mestring i situasjoner du tidligere har fryktet. Her får du gjentatte enkle eksponeringer og du merker tidlig at dette gjør det lettere å holde fokus i krevende situasjoner. Her finner du høstens kurs

Utsett deg for det du frykter

Norsk forskerteam har utviklet firedagers behandling av angst og tvangslidelser, https://www.tv2.no/a/10271386/

Her kan vi lese om at eksponering for angsten er det som hjelper.

Eksponeringstrening er også det vi gjør på Talehjelperens kurs som går over to dager. Kurset har vært holdt i en årrekke, ca. 14 år og jeg har fått mange suksesshistorier i etterkant fra deltagere.  Her er det deltagere i alle aldre og alle yrker som kjenner at Taleskrekken hindrer dem i å bli den utgaven av seg selv som de ønsker. Noen har alltid slitt med å ta ordet, noen har fått det som «kastet på» på ungdomsskolen eller videregående, mens andre har likt å gjøre det i årevis, inntil det skjedde noe plutselig. Ofte er det sosiale mennesker med høye krav til seg selv som sliter med Taleangst. Felles for mange er at de uttaler: «Jeg skjønner ikke hvorfor dette skal være så vanskelig, og det er ingen som vil tro meg om jeg forteller om hvor mye det koster meg å holde et foredrag. Til og med det å skulle presentere meg på «runden rundt bordet» er vanskelig.

Så om ønsker å bli trygg til å holde foredrag, tale eller presentasjon? Sjekk kursplanene her

Hege var livredd hver gang hun fikk oppmerksomhet. Taleskrekken og sjenansen hindret henne i mange år.

Nå forteller hun i KK nr. 2, at hun stiller som ordførerkandidat. I den forbindelse ble Talehjelperen også kontaktet da saken skulle skrives, for en uttalelse generelt om taleangst. Hege har ikke deltatt på kurset, men hennes fortelling ligner på veldig mange av de som kommer på kurs.

Hege forteller at tidligere, hvis hun måtte ta ordet, kunne hun kaste opp. Hun sier «jeg har brukt så altfor mye tid i livet på å grue meg». Hun slapp unna høytlesning og det å måtte si noe i klasse. I voksen alder, da hun i et fullpakket Oslo rådhus hadde vunnet prisen «Årets damebedrift» og ble ropt opp på scenen, fikk hun panikk. «Tenk å ikke glede seg over en sånn pris», sier hun til KK.

Utfordret taleangsten

Etter at hun ble voksen og lei av å ha taleangst, begynte hun å utfordre den. Hun påtok seg oppgaver og gikk mer og mer ut av komfortsonen. Nå stiller hun altså som ordførerkandidat.

Hva er taleskrekk?

I anledning saken tok journalisten i KK kontakt med Talehjelperen for en uttalelse om hvem som får taleskrekk og hvilke tips jeg kunne gi.

Talehjelperen har i 15 år kurset mennesker med taleskrekk. Taleskrekk definerer jeg som at det å skulle presentere seg eller holde et foredrag medfører uforholdsmessig mye angst. Mange med taleskrekk gjør alt for å unngå å holde presentasjoner og foredrag. Det fører til at mange ikke får brukt sine kvalifikasjoner eller de blir usynlige i organisasjonen. Taleskrekken eskalerer lett om man ikke tar tak. Les mer om taleskrekk her.

Hvordan bli kvitt taleangst ?

Det å overkomme taleangst er mulig. Men min erfaring tilsier at man ikke må «hoppe ut i det». Det er viktig å ta det gradvis, finne en arena der du kan prøve deg ut, uten for stor fallhøyde.

På kurs lærer du først og fremst gode teknikker for å få kontroll på kropp og tankesett. Taleskrekken ligger ofte «mellom ørene». Det at du har unngått i mange år, eller at du har dårlige erfaringer, det sitter i kroppen. På kurs tar vi det helt fra begynnelsen, du lærer å stå foran et par-tre personer, deretter øker vi utfordringene. Hele tiden skal du kjenne at dette blir lettere og lettere for hver omgang. Du skal kjenne mestring, og du kjenner at situasjoner som det du har fryktet, blir mindre skremmende. Etter de gode opplevelsene kjenner du at det gjør noe med din selvtillit. Les deltagernes opplevelser av kurset her.

Sjekk kursoversikten for de ulike stedene her.

 

 

Bli bedre til å presentere eller holde foredrag

Har du høydeskrekk men ønsker å kunne hoppe fra 10-meteren? Ja, da starter du ikke på 10-meteren, du starter kanskje på bassengkanten. Du forstår prinsippene, du tar det steg for steg. Tilslutt klarer du det du ikke trodde du kom til å få til….Slik er det også hvis du er rammet av angst for å ta ordet i forsamlinger.

Den store stygge Taleskrekken gjør at mange hindres i å få brukt sitt potensial. Unngår du presentasjoner hvis mulig, eller koster det deg mye å gjøre det? Da er det kanskje på tide å ta tak. Det er ikke bare å «kaste seg ut i det». Det mange har erfart er at det da bare blir verre. Det blir som en negativ spiral, dårlige opplevelser fører til mer angst. Det er naturlig å være nervøs i forkant, men hvis det legger hindringer for din utvikling og kanskje til og med gir deg dårligere livskvalitet, er det lurt å komme seg på Talekurs for vettskremte, her.

Bli trygg på kurs – få en bedre hverdag

For mange handler det om å lære gode teknikker, enkle grep som du kan prøve ut i trygg gruppe, ofte 6-8 deltagere. Alle er der med samme mål: Bli tryggere i å ta ordet, trene på å presentere, få mengdetrening.

På kurs lærer du først teknikkene, deretter tar vi det steg for steg. Med gode opplevelser kommer raskt følelsen av mestring. Kanskje du også tenker «dette skulle jeg tatt tak i tidligere».

Utenfor komfortsonen skjer magien

Det er utenfor komfortsonen at magien skjer. Når du går ut av komfortsonen på feltet og kjenner mestring, er det herlig å kjenne at ting er på plass. Da er det også mye lettere å gå til neste oppgave med mot og optimisme. Du har fått en tro og en visshet om at du kan. Se kursoversikten her.

 

Kjenner du på Taleskrekken? Ta grep nå

«Ingen ville trodd meg om jeg fortalte at jeg har taleskrekk», er et kjent utsagn.

Mange forteller at de er sosiale og utadvendte, men når de må ta ordet i forsamlinger, får de panikk. Når denne frykten fører til begrensninger for den enkelte, er det viktig å ta grep. For de fleste går nemlig ikke Taleskrekk over av seg selv. Man får et handlingsmønster som gjør at frykten tvert om eskalerer. Det hjelper ikke «å hoppe i det», det blir for mange bare verre og verre.

 

Presentasjonsteknikk

Det handler om å forstå mekanismen i kroppen vår, omprogrammere, lære god presentasjonsteknikk. Teknikkene du lærer på kurs hos Talehjelperen fører til at du klarer å kontrollere kropp og sinn. Nøkkelen til å lykkes her er blant annet å starte på et lavt nivå, bygge selvtillit, og få mange repetisjoner, lage nye handlingsmønstre. Med mer enn 12 års erfaring ser jeg at det nytter, uansett hvor stor panikk deltagerne kommer med. Her er alle i samme «båt», alle har samme mål: bli trygg i å ta ordet i forsamlinger.

Ikke legg lokk på din egen kompetanse

Det som er trist når du lider av taleskrekk, er at du ofte ikke får vist hva du kan. Mange unnlater å ta utfordringer, ta utdannelse og ta jobber de ønsker og kunne ha mestret. Hindringen er fremleggene, foredragene eller presentasjonene de må holde. Mange bruker utrolig mye energi på å grue seg, og noen holder det ikke ut, de gir opp. Les mer, finn kursoversikt her.

Er det mulig?

Er det mulig å bli kvitt taleskrekk på to dager? Ja, det er mulig. Du lærer de gode, enkle teknikkene, du får gradvis tilnærming og du får mange repetisjoner som gjør at du kjenner mestring. Gi deg selv muligheten til å utnytte potensiale, du har alt å vinne…

Har du lyst til å sjekke dette ut før du evt. melder deg på kurs, bestill boken her

Nettkurset gir deg teknikken på 45 minutter, kurset er tilgjengelig 1 år fra du har åpnet det, les mer her.

 

Å snakke i forsamlinger eller holde foredrag – svetter du ved tanken?

Du trenger ikke å ha det slik, sier kursleder Siri Skyttemyr i Talehjelperen.  Hun har holdt «Talekurs for vettskremte» i mer enn 12 år.  Noen mennesker blir alltid syke før store anledninger. Problemet fører til at mange mister sine ambisjoner, de orker ikke å utsette seg for all angsten som er forbundet med å tale eller holde fremlegg. Ofte er det de mest ambisiøse, de dyktigste som sliter mest med prestasjonsangsten. Jobb mot å bli den du kan være, bruk evnene dine og gjør noe med talefrykten din og lær gode kommunikasjonsferdigheter.

Snu angst til positiv energi

På  «Talekurs for vettskremte» kommer deltagere som over tid har kjent at taleskrekken hemmer dem i å bruke seg selv på den måten de ønsker. Det kan være studenter som lar taleangsten styre valgene for veien videre, det er mennesker ofte i gode jobber som sier at kravet om å presentere ødelegger livskvaliteten. Noen har sagt opp en god jobb, andre sier de vurderer å slutte i jobben for å slippe all angsten. Andre deltagere ønsker bare så inderlig å holde en konfirmasjonstale eller en bryllupstale. Det å se den endringen som skjer med deltagerne fra start til slutt i kurset, er spennende. Vi tilnærmer oss gradvis, kjenner mestring av teknikk og hever listen etter hvert.

Snakke i forsamlinger – Mestring gir selvtillit

Mailene som ofte kommer i ettertid gjør kursleder ydmyk. Det å kunne bidra til at deltagerne endelig får brukt sitt potensiale, får blomstre og utvikle seg som de fortjener, ja det er stort. Du kan lese utdrag under fanen «Referanser» på Talehjelperen.no

Ikke frykt angsten

Husk at : å være modig er å være vettskremt men likevel gjøre det du frykter». På Talekurs for vettskremte lærer du teknikker som gir deg kontroll for å mestre å ta ordet i forsamlinger. Her får du også viktig og gradvis eksponering. Ved å utsette deg for dette i «kontrollerte former», kan du lære å ta knekken på taleskrekken.

Hva med å kurere angsten for å ta ordet – på en helg?

Nå har du muligheten for å et helgekurs «Knekk taleskrekken» i Oslo, se dato her.

Mange mennesker sier de har dårligere livskvalitet grunnet angsten for å snakke i forsamlinger. Noen hevder de unnlater å søke jobber de er kvalifisert for eller de unnlater å ta videreutdanning. Det store «spøkelse» er taleskrekk, angst for å måtte presentere seg eller et budskap foran en gruppe mennesker. Antall mennesker er for mange lite viktig, det kan være alt fra 2-3 mennesker til 10 og flere. Bare det å vite at «nå er det snart min tur» får hjertet til å galoppere og halsen snører seg.

Det er tabubelagt å ha angst for å presentere

Mange som sliter med denne frykten sier at de kjenner seg alene med problemet. Hadde de visst at så enkle teknikker som de lærer på kurs kan være så nyttig, ja da hadde de kommet tidligere. På kurset vektlegger vi små steg og gode opplevelser av mestring. Alle får til dette, og du velger også mye selv hvor du vil legge listen.

Ønsker du å slippe å grue deg?

Det å ta tak i problemet nå først som sist, er første steg på veien. Hvorfor utsette? Ikke nøy deg med å gjøre noe halvveis, ta fart og tenk: «Nå gidder jeg ikke å ha det sånn lengre». Det er viktig å knekke taleskrekken, på den måten får du lettere blomstre, du tør å bruke mer av deg selv. Bruk energien der den kommer til nytte, i stedet for å bruke den på å unngå ting eller bruke tid og energi på å grue deg.

Ta tak i dag – ta grep, teknikkene du lærer på kurset er nyttige i mange sammenhenger. Det handler om å prestere på ditt beste enten det gjelder jobbintervju, eksamen, fremlegg, presentasjoner, holde tale eller du skal presentere deg.

 

Skal du ha et nyttårsforsett i år – Kanskje er det å ta ordet?

Årsskiftet er en god anledning til å tenke nytt.

Iblant har deltagere kommet på kurs i presentasjonsteknikk grunnet nyttårsforsett om ikke å si nei til ting som skremmer i det kommende året. Det har ofte ført til mye bra.
Det er godt å kjenne at man utfordrer egne oppfatning om hva man kan og ikke kan.

Det å ta ordet i forsamlinger er ofte en stor sperre for mange. Mange opplever at de hindres både sosialt og ikke minst i jobbsituasjon av taleangst.
Ved å si ja til ting som oppleves som skremmende, vil du etter hvert tørre desto mer. Tenk at når du har fått til det du synes var kjempeskummelt, ja da takler du
neste utfordring lettere. Samtidig får du større tro på egne ferdigheter. På den måten bygger du selvtillit.

Det er viktig å tenke på at de du beundrer også kan være redde, men de gjør det som skremmer dem likevel. De tar utfordring på utfordring, dermed øker selvtilliten.

Hvor hadde du vært i dag om du ikke var redd for noe?

Det farlige er når man kjenner at man tør mindre og mindre, da kan det blir svært trangt i komfortsonen. Ta grep, husk at du lever kun en gang. Når du skal se seg tilbake er det også viktig å ikke angre på det du ikke gjorde. Tenkt litt over hvor du hadde vært i dag hvis du ikke var redd for noe! Hvilken jobb hadde du hatt, hva hadde du opplevd, hvem hadde du vært med…og hvor ønsker du å komme. Det å visualisere er en viktig trening i hverdagen. Se for deg hva som er din drømmejobb. Hvordan ser hverdagen ut da? Hva kan du gjøre i dag for å komme dit du vil? Tenk steg for steg, hvor kan du starte for å komme dit du vil? Finn gjerne et kurs hos Talehjelperen om det er her du vil starte på din vei mot større komfortsone

. Uansett, lykke til med et spennende og lærerikt 2017!