fbpx

Pauser øker en talers troverdighet

Når du som taler tar en pause, rekker tilhørerne å tenke over ditt budskap, de får tid til å reflektere. Hvis du ikke gjør en liten pause, rekker ikke publikum å «fordøye» det du sier, de vil dermed heller ikke huske hva du har sagt.

Det å ha troverdighet for en taler, er av stor betydning. Når du varierer i toneleie og taletempo er det lettere å oppfatte ditt budskap. Det å legge inn små «pauser» gir rom for refleksjon og tid til å sette budskapet inn i en større sammenheng. Pausen behøver bare å være på 2-3 sekunder, nok til at publikum får med seg budskapet og gir dem litt rom før du fortsetter med talen eller presentasjonen.

Vinn – vinn- situasjon

Fordelene med korte, små pauser er flere. I tillegg til å øke din troverdighet, får du som taler roet ned. Du rekker også å tenke på veien videre, formulere deg bedre, og du husker lettere hva som er viktig å få med. Hvor vil du med din tale eller presentasjon, og kommer dette klart nok frem?

Tren på å presentere – i enerom

Det å legge inn små pauser i presentasjonen eller talen må planlegges og trenes på. Bestem deg for hvor pausene skal komme, hensikten med dem, og tren på dette.

Trenger du gode teknikker og trening i ufarlige situasjoner? Sjekk kursoversikten her 

Når skal du legge inn en liten pause?

  •  Før ditt første ord (legg inn en liten pause, 3-7 sekunder, se mot publikum, du skaper kontakt)
  •  Før et viktig poeng (stå stille som en markering av viktigheten)
  •  Før du skal svare på et spørsmål fra publikum (du rekker å tenke over spm og du viser at du reflekterer over dette)
  •  Når du går fra «raske» partier til «roligere» taletempo.
  •  Ta en liten pause, 3-4 sek i stedet for å bruke «fyllord» som hmmmm, øøøøh, osv. når du ikke vet hva du skal si.
  •  Ved applaus, ta en liten pause til den er over toppen.
  •  Ved latter, la folk få le ferdig.
  •  Ta en pause hvis du har stilt et spørsmål, la tilhørerne få tid til å tenke og evt. svare.

I overkant nervøs?

Kom på talekurs hos Talehjelperen hvis du misliker å ta ordet, sjekk linken her

Tale etter modell Fortid-Nåtid -Fremtid

En god tale på 1-2-3 kan lages etter modell med utgangspunkt i fortid, nåtid og fremtid fungerer greit enten du har dårlig tid til forberedelse eller god tid. Er du ute i god tid, kan du selvsagt klare å få med enda flere gode poenger og fine ordspill.

Men, modellen fungerer enten du skal snakke til/om en person eller du skal tale i en organisasjon. Om du så må uttale deg uten noe tid til forberedelse, kan denne modellen være nyttig.

En bærende idè

Det kan hjelpe deg om du klarer å «koke ned budskapet» til en setning. Hvis du klarer dette, er det lettere å finne innhold for resten av talen. Er det bryllupstale til din kjære kan det f.eks være «du er den jeg ønsker å dele livet mitt med».

Det å bruke spørreord i forberedelsene dine, kan lettere komme igang. Bruk hva, hvem, hvor, hvilke, hvorfor, hvordan som hjelpemiddel. Husk at talen ikke må være for lang, kanskje 2-3 minutter og maks 4-5. Det er bedre å være målrettet enn å prøve å få sagt alt…

Fortid

Hvor møttes dere?
Hvordan var omgivelsene?
Hva var det som gjorde at du la merke til ham/henne?
Hvordan var omgivelsene?
Hvorfor var dere der?
Hva snakket dere om?
Hvilke filmer/konserter har dere sett og hva slags musikk hørte dere på…

Nåtid

Hva liker dere å gjøre?
Hva slags mat liker han/hun?
Hvor liker dere å reise?
Hvem gjør hvilke oppgaver?
Hvilke særtrekk har vedkommende?

 

Fremtid

Hva drømmer dere om?
Hvilke planer i nærmeste fremtid?
Hvor er dere om 5-10 år?
Hva ønsker du å se tilbake på om dere blir gamle sammen?

 

 

Inspirasjon til en god tale på 1-2-3

Det å få en god idè som man kan spille på gjennom talen er fint. Det kan være en god sangtekst, et dikt eller at vedkommende du skriver til har en spesiell interesse eller lidenskap. En god innledning fører oss rett inn i talen, gå rett på sak. Klarer du i tillegg å få til å innlede og avslutte med samme poeng, det kalles i journalistikken «å bite seg selv i halen», så er det et fint knep. Skap gjerne følelser og gjenkjennelse, krydre talen med gode «bilder», gå tett på. Bruk humor, vær ekte, og tren, tren og tren. Trenger du trening, gode teknikker og eksponering i liten gruppe, hvorfor ikke ta et kurs, les deltagererfaringer fra «Talekurs for vettskremte» her

Ikke la taleskrekk ødelegge

Skal du gifte deg, er det trist om nerver ødelegger den store dagen, gjør noe med det.

Trenger du å lære gode teknikker for å bli trygg og komfortabel i tale- og presentasjonssammenheng, bli med på «talekurs for vettskremte».  Les mer og se kursoversikt her.

 

 

 

 

 

 

Konfirmajonstale og bryllupstale, den store skrekken!

I Hjemmet uke 8 kan du lese en mors beretning om hvordan hun overvant taleskrekken ved å komme på «Talekurs for vettskremte», og hvilke konsekvenser det kan få ved å ta tak i det man frykter aller mest. Trenger du hjelp til å skrive en god tale, kan Talehjelperen bidra også med det.

Utdrag fra leserinnlegg «Jeg klarte det»

«Jeg oppdaget at det finnes kurs for mennesker med taleskrekk. «Talekurs for vettskremte» kalles det. Jeg meldte meg på et slikt kurs, uten at noen av dere andre visste om det. I flere måneder forberedte jeg med på det jeg så på som livets største utfordring så langt. Min eneste datter skulle gifte seg, og jeg måtte klare å få nervene i sjakk slik at jeg kunne holde en gripende tale.

Jeg øvde, øvde og øvde. jeg sto foran speilet på badet hjemme, og jeg sto foran de andre på kurset. Vi lærte å bruke pusteteknikker for å få kontroll over frykten, og gradvis skjedde det noe med meg. Det var som om noe ble forløst.

Da jeg sto foran de 60 gjestene i bryllupet ditt, var jeg bare litt redd. Og med det samme jeg hadde begynt å snakke og hørte min egen, trygge og klare stemme, ble jeg fylt av en kraft jeg ikke hadde kjent før. Det var så gøy! At du kom til meg, kastet deg rundt halsen min og gråt mens du sa: «Mamma, det er den fineste talen jeg noen gang har hørt» , var det fineste noen har sagt til meg noen gang. Jeg var så stolt og glad!

Etter denne kvelden har jeg hatt et nytt liv. Jeg har oppdaget at jeg har en evne til å formidle, og på jobben blir jeg brukt til å lede seminarer. Jeg, som alltid gjemte meg bakerst og ville være usynlig, er blitt den som høres. Jeg klarte det, takket være deg min kjære datter»

 

 

Trodde ikke det var mulig å glede seg til forlovertale…

«Takk for det flotte kurset jeg var med på i høst.
Jeg fremførte min forlovertale foran brudepar og 80 gjester uten å kjenne på en eneste nerve. Var 100 % tilstede og kunne også stoppe opp og observere og nyte seansen underveis. Det hadde jeg aldri trudd at jeg noen gang ville være i stand til ?»

Liknende tilbakemeldinger kommer med jevne mellomrom inn på mailen og jeg blir så glad for å kunne gjøre en forskjell! En deltaker uttalte følgende: «Talekurset er det mest matnyttige kurset jeg har tatt etter kurset til førerprøven, og jeg har tatt mange kurs!»

God presentasjonsteknikk er avgjørende

Det å ha gode teknikker er en trygghet i presentasjonssituasjoner. Å holde en bryllupstale eller en presentasjon i jobbsammenheng kan for mange innebære å grue seg i uker i forkant. Mye energi blir brukt til ingen nytte, og mange mister nattesøvnen. Mange som kommer på kurs føler at de er alene om å grue seg så inderlig bare de skal presentere seg eller holde en tale. De kjenner det som at «ingen har det så fælt som jeg», og «jeg er sikkert et håpløst tilfelle».

Som kursleder har jeg ikke vært borti håpløse tilfeller, men det er ingen quick-fix. Det kreves for de fleste en innsats også etter fullført kurs å trene daglig på det du lærer på kurset. Det som er så bra, er at du ikke trenger publikum for å få teknikkene inn i systemet ditt.

Det å vite at du har et verktøy

Med teknikkene du lærer på kurset har du alltid «et verktøy» som du kan bruke.
Det er viktig å finne roen mens du venter på tur, da det for mange er i ventesituasjonen at det starter.
Stormer du frem og begynner på for høy puls, er det vanskelig å ta seg inn igjen.

På kurs lærer du det nyttige mønsteret, gjør gode erfaringer og bygger selvtillit.

 

Kommunikasjonsferdigheter er et krav

I mange stillingsannonser er gode kommunikasjonsferdigheter et krav. Kanskje du tenker at «alt annet er på plass», men om jeg må holde presentasjoner, er ikke dette jobben for meg. Kjenner du også at «jeg vet det ligger mer der ute for meg?» Kanskje det er på tide å ta steget videre via gode kommunikasjonsferdigheter, Talehjelperen kan hjelpe deg.

Presentasjonsteknikk

Mange mennesker som kommer på kurs i presentasjonsteknikk hos Talehjelperen, forteller at taleangst har stoppet dem mange ganger og hindret dem i å ta riktige valg. De ville heller aldri ha meldt seg på et vanlig kurs i Presentasjonsteknikk, da det er for skummelt og de ville fått prestasjonsangst. Det at kurset her kalles «Talekurs for vettskremte» gjør at de likevel tør å komme, selv om det er skummelt. En løsning for deg som bor langt unna et kurssted er at du nå kan få en forsmak på opplegget og lære presentasjonsteknikk på onlinekurset fra Talehjelperen. Men, uansett, det å utsette seg for det ubehagelige, men nå med gode verktøy innen presentasjonsteknikk, det er et must.

Tale, presentasjon eller fremføring

På kurset kommer andre som er mer eller mindre vettskremte. Noen skal holde en tale til bruden, brudgommen, presentasjon, fremføring eller de skal prestere på skolen i muntlig eksamen. Andre er redd for jobbintervju. De fleste mennesker kjenner på angst i de ulike situasjonene, og det er naturlig å grue seg: du skal jo prestere.

Men det er forskjell på den angsten som lammer deg og den angsten som gjør det skjerpet, tent og spent.

Med teknikkene du lærer, på onlinekurset  «Knekk taleskrekken- bygg selvtillit» her og på Talekurs for vettskremte, skal du få den ekstra energien til å jobbe med deg, ikke ødelegge for deg.

Bedre kommunikasjonsferdigheter – bedre selvtillit

Hvis du har taleangst, skal du ikke ha behandling, du må komme deg på en arena der du kan via små steg komme deg videre.

Når du har lært de enkle teknikkene fra kurset, er tiden inne for å bygge selvtillit. Det oppnår du når du kjenner at du tør gå ut av komfortsonen, og du kjenner den gode mestringsfølelsen i etterkant. Det var skummelt, men du gjorde det. Så tenk, hva har du å tape på å ta tak i taleskrekken, og hva har du å vinne?

 

Vellykket bryllupstale – den store prøvelsen

Det å holde en vellykket bryllupstale, er for mange en stor utfordring. Mange rekker å grue seg lenge før bryllupsdagen er der.  Man vil jo så gjerne at dette skal bli bra. Enten du skal holde tale til brud, brudgom, eller du skal holde forlovertale eller foreldretalen, ønsker du å lykkes.

Men hvordan er en vellykket tale?

Der er ingen fasit på det, men der finnes mange oppskrifter på

Hvordan holde en dårlig tale:

  • Talen er for lang
  • Talen er for intern
  • Det er mye oppramsing av egenskaper, fakta osv.
  • Du tråkker over streken
  • Du snakker mest om deg selv

 

Bryllupstale – gode råd

Selv om der ikke finnes noen fasit på en god bryllupstale, er der noen tips du kan ha nytte av. Underbevisstheten hjelper deg ofte på veien når du har bestemt deg for å skrive en tale. Det er ikke alltid den første innskytelsen som er den beste. Ved å bruke litt tid på å vurdere alternativene, kan du plutselig få en god idè. Det kan være en sangtekst, en spesiell episode, en matrett, en lidenskap, eller det kan være et ordtak eller et sitat som gir deg akkurat de stikkordene du trenger til din tale. Ved å starte tidlig på tankeprosessen, har du dermed større sjans for å klare å skrive talen du blir fornøyd med. Og det å ha et godt manus, er viktig. Det gjør det lettere å klare å forberede seg godt, og kanskje du kan klare å glede deg til talen i stedet for å få ødelagt en god middag og fest grunnet nerver. Godt manus og gode forberedelser gir deg større tro på at du kan lykkes, og det har du god grunn til.

  • Bruk litt tid på idèmyldring
  • Finn din stil, du MÅ ikke være morsom
  • Talens lengde bør være fra 2-5 minutter, ikke lengre
  • Hopp over innledningen, ikke unnskyld deg
  • Bit deg selv i halen, avslutt med samme poeng som du startet med
  • Les talen høyt, kjenn at språket er ditt
  • Ikke for lange setninger
  • Tren for speilet, film gjerne deg selv
  • Jo mer du trener, jo mer komfortabel virker du
  • Ikke ta deg selv så høytidelig
  • Fokuser på den personen talen er skrevet til, det er den du vil glede

Er det tillatt med manus?

Ja, du kan ha manus, men vær gjennomtrent! Husk at blikket ditt skal mest mulig opp og ut mot tilhørerne og hovedpersonen.
Få manus ned på små kort, og lim gjerne manuset på fargede ark som matcher dressen eller kjolen din:)

Lykke til, og trenger du eksponering, så kom deg på kurs hos Talehjelperen !